Når motgangen kommer

Av: Administrator
08/02-2017

Man trenger ikke være kristen eller født i et kristent hjem for å ha hørt det kjente bordverset «O du som metter liten fugl.» Kanskje du husker sangen fra barneskolen eller barnehage. Den brukes nok ikke så mye i dag i barnehage og skole, men likevel tror jeg at de fleste har et forhold til denne sangen. I Matteus 6.26 så står det «Se på fuglene under himmelen! De sår ikke, de høster ikke og samler ikke i hus, men den Far dere har i himmelen, gir dem føde likevel». Det er helt tydelig at det er fra dette verset sangen har hentet sin inspirasjon. (Av: Nikolai Sundklakk)


Nikolai Sundklakk, student. Praktisk Teologi og Ledelse ved NLA Høgskolen Staffeldtsgate (Oslo) med praksis i Herøy Frikyrkje

Det andre verset av denne sangen er nok ikke like kjent. Det er et vers man synger etter man har spist. Det går som følger ”For helse, glede, daglig brød vi takker deg O` Gud, Amen!”, men hvordan kan man synge dette når livet møter motgang? Når sykdom rammer nærmeste familie eller den økonomiske situasjonen butter imot. Hvordan kan vi da takke Gud? Når vi skal beskrive et flott liv så sier vi at det er en dans på roser, men vi må ikke glemme at på stilken så vokser det torner. Selv de som har oppnådd stor suksess her i livet, kan plutselig gå på en smell.

I det gamle testamente er det en bok som heter Jobs bok. Boken er under den sjangeren vi kaller visdomslitteratur. I motsetning til de fleste andre skriftene i Det gamle testamentet så handler ikke denne boken om en Israelitt. Job var en Gudfryktig mann som var bosatt i et land som heter Us. Denne mannen blir utsatt for enorme lidelser. Men allikevel så ærer han Gud. Etter at han har mistet sin eiendom og barn så sier han: Job 1.21. «Naken kom jeg ut av mors liv, naken skal jeg vende tilbake. Herren ga, Herren tok, Herrens navn være lovet!» På tross av motgangen som Job opplevde så priste han Herren.

Det er definitivt noe vi kan lære av Job. Jesus lovet oss aldri materialistiske goder og at våre jordiske liv skulle bli perfekt. Vi er ikke kristne for at vi skal oppnå goder, men for at Jesus døde for våre synder slik at vi kan leve i fellesskap med Gud. Selv om vi går gjennom vanskelige tider så er Jesu med oss alle dager inntil verdens ende, Amen!