Om Geir M. Lande

Geir M. Lande er ungdomspastor i Herøy Frikyrkje.

Same procedure?

Av: Geir M. Lande
03/01-2015

Ja, på samme måte som hvert eneste år, er svaret på spørsmålet. For mange nordmenn hører denne kortfilmen i svarthvitt med til vår kollektive juletradisjon. Vi har også mange andre kollektive tradisjoner enten det er lokalt, familiært, regionalt eller lignende. Ingen tid på året viser så tydelig at vi mennesker er «vanedyr» enn juletida. Nostalgi er et annet navn vi kan sette på dette, og det er ikke noe galt i det. Det er godt å samles med dem en er glad i og gjøre ting som får oss i godt humør og god stemning.


Så kommer nyttårsaften. Med pomp og pang går vi det nye året i møte. Og det snakkes om forsetter. Nye vaner som skal gjøre livet bedre. Mon tro om det er overspisinga og de litt for dyre gavene som gnager i samvittigheten (og blodårene)? På tross av all julefeiring og god stemning vet vi at det er rom for forbedringer. Samtidig vet vi også at vi kommer til å bryte disse nyttårsforsettene ganske fort, og det er ifølge denne tradisjonen helt greit. Men gode intensjoner har aldri brakt noen over målstreken. «You talk the walk, but do you walk the talk?!» Det er lett å snakke om hva en ønsker for det nye året. Men hva om vi alle bestemte oss for en eneste forsett, ett eneste bra oppnåelig løfte vi skal innføre/gjøre i 2015? Kanskje vi da kan få til noe nytt? Det ligger nemlig i vår natur:

«Se, jeg gjør noe nytt.
Nå spirer det fram.
Merker dere det ikke?»

Slik står det i Jesaja 43. Det ligger i Guds natur å gjøre nytt. Vi er skapt i hans bilde for å ligne han. Han søker stadig å hjelpe oss gjennom å skape noe nytt i våre liv. Så kanskje er det fordi vi glemmer at den allmektige Gud er på vår side, at vi så lett bukker under for forsettene? Jeg tror at hvis vi våger å la han slippe til vil løftene vi pønsker ut på årets siste dag kunne bli en realitet. De gode intensjonene blir gode vaner vi kan se tilbake på neste gang vi oppsummerer et år.

God nytt år i Jesu navn til alle!