Jeg er oppstandelsen og livet

Av: Erhard Hermansen
26/03-2013

I Johannes 11.25 sier Jesus til Marta ”Jeg er oppstandelsen og livet, den som tror på meg skal leve om han enn dør, og hver den som tror på meg skal i all evighet ikke dø”.


Det er påske, og vi skal feire at lyset vinner over mørket. Jesu oppstandelse påskemorgen minner oss om at det gode er sterkere enn det vonde.

Påskemorgen i -94 står jeg ved minnehallen i Stavern, over holmene stiger solen frem og bader sjøen i det vakreste lyset. Folkene rundt meg stemmer i den ene påskesalme etter den andre. Det vi ser, minner oss om det vi vet, lyset er sterkere enn mørket, og Jesu seier over dødsriket blir min seier gjennom troen på ham.

Jeg forrettet i begravelse for noen dager siden. Salmen ”Gamleåret seig i hav” av Elias Blix ble sitert av et familiemedlem. En nyttårssalme som passer like godt som påskesalme, og som minner oss om ”Men i aust det atter kveikna, nyfødd sol stod opp or grav. Ljoset fram or mørket stiger som på fyrste skapningsdag”.

I Lukas 15 hører vi fortellingen om «den hjemvendte sønnen». Vi hører ofte om den bortkomne sønnen, han som rotet det til, men det er faren som er hovedpersonen i fortellingen! Faren som et bilde på Gud. Han er raus og kjærlig, og venter på oss for å tilby ubetinget kjærlighet og en tilhørighet som ikke er basert på våre prestasjoner, men av nåde.

Sønnen som ikke kjente seg rettferdig til å kunne bli sønn igjen, men som ville ta til takke med å være tjener får høre av en ventende og lengtende far; «Skynd dere og finn frem de beste klærne og ha på ham. Og la ham få ring på fingeren og sko på føttene. Hen gjøkalven og slakt den og la oss holde måltid og være glade. For denne sønnen min var død, og er blitt levende, han var kommet bort, men er funnet igjen».

Jesus møtte daglig mennesker som andre ikke ville ha noe med, som kjente seg utstøtt og fordømt, men Jesus møtte med uten fordømmelse og med kjærlighet. Han viste omsorg, han utstrålte trygghet, han inviterte til fellesskap.

Paulus han ba om de kristne måtte bli i stand til å fatte bredden, lengden, høyden og dybden i Kristi kjærlighet, men så er det som han overveldes av tanken på Guds store kjærlighet og fortsetter derfor, ”som er mer enn noen kan fatte”. Den overgår all forstand, den holder i alle ulike situasjoner, den rekker gjennom sykdom og sorg, den gir overskudd til hver ny dag, ja også i dødsskyggens dal møter vi Guds kjærlighet.

Jesus vil være din hyrde, din frelser og redningsmann gjennom livet og inn i evigheten.

Det er påske, og vi kan takke for at lyset er sterkere enn mørket, at Jesu seirer over døden.

”Herre denne dag er din. Vi er sammen for å møte deg. For å feire din oppstandelse og din seier over døden”