Om Geir M. Lande

Geir M. Lande er ungdomspastor i Herøy Frikyrkje.

God jul!

Av: Geir M. Lande
24/12-2010

Herøy Frikyrkje ønsker alle en riktig god jul og velsignet nytt år! "For et barn er oss født, en sønn er oss gitt. Herreveldet er lagt på hans skulder, og hans navn skal være: Underfull Rådgiver, Veldig Gud, Evig Far og Fredsfyrste".


"Den siste uka har jeg begynt å si "god jul" istedenfor "ha det bra" Hvor mange jeg har sagt det til, og hvor mange ganger jeg har sagt det har jeg allerede mistet tellingen på. Og hvis jeg legger til alle julekorta som er sendt og delt ut med "God jul" på, ja så blir det en del. Men hva er det jeg egentlig ønsker noen når jeg sier "God jul"? Og hva legger du i e slik hilsen? Jeg vokste opp så nær svenskegrensa at jeg fikk med en del svenske juletradisjoner gjennom tv-ruta. Så det var derfra jeg først hørte visa om at "jula varer helt til påske," men så var det visst ikke sant likevel, for imellom kom det noe som het "fastan." Jeg visste ikke hva det var for noe, men har etter hvert lært en del om "faste." Tenk, før så avstod man fra kjøtt og en del andre ting både før påske og jul, som en forberedelse til høytiden! Høres jo egentlig ikke så dumt ut? For jeg har allerede hørt folk si de er lei av både julebrus, julemarsipan, jule- panfløyte-musikk og nissene som dukket opp i oktober.

Tilbake til "God jul." I mine øyne er en slik jul ikke en jul som begynner i butikkene i begynnelsen av oktober, og som er på halv pris allerede i romjula. Det hører ikke med til ei god jul å sette stadig nye kjøpe rekorder i desember. I hovedstaden er butikker åpne til midnatt, og selvfølgelig også på søndager for å få dette til. Når jeg ønsker god jul, mener jeg en meningsfull, fredfull og gledesfull jul. Det er et ønske om ei tid med fred i familie og blant venner og naboer - en fred som strekker seg over uvennskap og lunkenhet. Det er et ønske om en smittende glede, gleden i å gi, glede over å stelle til gjestebud og gleden over å overraske noen med en gave, et besøk eller noe så enkelt som en julehilsen i form av et kort, et brev eller en telefon. Og sist, men ikke minst: det er et ønske om å oppdage, oppleve og gjenoppdage meninga med jula. Om barnet i krybba som kom for å bringe verden frelse, fryd og fred. For når du oppdager han og tar imot hans gaver, så varer ikke jula bare til påske - da varer den evig! En riktig God jul ønskes derfor til alle!"

Andakt av barne- og familiepastor Geir M. Lande i Vestlandsnytt 23.12.2010