Kirkens Nødhjelp arrangerer klimaseminar på Aasen tunet førstkommende søndag:
Fortsetter kampen for en rettferdig klimaavtale

Av: Administrator
10/10-2011

Søndag 16. oktober arrangerer Kirkens Nødhjelp et av høstens ti regionale klimaseminarer på Aasen tunet. –Tørke- og sultkatastrofen på Afrikas Horn og flommen i Pakistan har aktualisert behovet for en rettferdig klimaavtale, sier pastor Erhard Hermansen.


- Dette er det siste av maten min: green grams og noen få bønner. Tidligere dyrket jeg disse selv, men det har ikke falt nok regn på åtte år, så jeg må kjøpe maten på markedet, men det blir stadig dyrere. Vi spiser kun ett måltid om dagen her nå. Det er det samme for alle som bor her, sier Lucia Muvili Ngotho fra landsbyen Kalimbui i Mwingi i Øst-Kenya. Foto: Laurie MacGregor, Kirkens Nødhjelp

12 millioner mennesker er rammet av sult på Afrikas Horn. Minst 8 millioner mennesker er rammet av flommen i Pakistan.

- Dette er eksempler på katastrofer vi dessverre bare vil se flere av i fremtiden på grunn av klimaendringer, og det viser oss at det er de fattigste som vil bli rammet hardest, sier Hermansen.

I år som i fjor arrangerer derfor Kirkens Nødhjelp klimaseminar, denne gang på Aasen tunet. På seminaret vil deltagerne blant annet få muligheten til å utfordre våre folkevalgte på en av vår tids største utfordringer.

- Vi fortsetter klimakampen. På nyåret skal regjeringen fortelle oss hvor mye vi skal kutte i klimautslipp og hvor det skal gjøres. Det vil vi være med å påvirke, sier Hermansen.

Til tross for at regjeringen og partiene som var med å skrive under på klimaforliket fra 2008 har gitt store løfter om utslippskutt, har de norske utslippene bare økt.


Sommeren 2011. Opptil 1000 mennesker krysser fra Somalia inn i Ethiopia ved overgangen utenfor byen Dolo i nord-Gedo-provinsen hver dag. Adey Yusuf Aden er 64 år gammel. Hun har reist i fem dager for å nå frem til denne grensen. Tre familiemedlemmer døde langs veien. Eneste håp var å flykte til Ethiopia, der håper hun at familien vil få mat i en matutdeling inntil situasjonen bedrer seg og de kan dra hjem igjen. Foto: Laurie MacGregor, Kirkens Nødhjelp

Klimabudskap fra Afrika

Kirkens Nødhjelps partnere har satt i gang en gigantisk afrikansk klimakampanje i en rekke afrikanske land, der de krever klimarettferdighet. Kampanjen retter seg mot årets klimatoppmøte som skal avholdes i Sør-Afrika i november/desember.

- Dette budskapet kommer fra noen av de landene som vil rammes hardest av klimaendringer. Vi skal kjempe sammen med våre partnere for klimarettferdighet, og gjøre det vi kan for å skape støtte blant befolkningen på Søre Sunnmøre for dette, sier Hermansen.

Seminarene handler om hvordan man kan påvirke lokalt for å skape endringer globalt. Deltagerne på seminarene får møte stortings- og lokalpolitikere fra Møre og Romsdal og utfordre dem på deres klima- og utviklingspolitikk. I tillegg kommer biskop Ingeborg Midttømme og flere innledere fra inn- og utland.

Klimagudstjeneste i Ørsta Frikyrkje

Pastor Erhard Hermansen forteller at dagen vil bli avsluttet med klimagudstjeneste i Ørsta Frikyrkje.


Heile lokalsamfunnet i Utooni, Kenya er med å byggjer sanddammer som samlar opp regnvatn. Då har dei vatn når tørkeperiodane kjem.


Salimatou brukte all sin tid på å finne vatn i det tørre Sahel-området. Den nye brønnen frigjer tid til å lage leirkrukker og ta seg av dottera Belquisa.