Sterk livshistorie fra et skrekkregime

Av: Administrator
13/09-2011

Sivun Pen var ansatt som finansinspektør i finansdepartementet med ansvar for 5 provinser på – 70 – tallet i Kambodsja. Hele tilværelsen ble totalt kaos når kommunisten Pol Pot, også kalt Bror 1, overtok makten. Hele Kambodsja skulle ”fødes” på ny gjennom det som fortonet seg som en utrydning og en hjernevask av folket. Den blomstrende hovedstaden Phnom Pehn på 2 mill innbyggere ble omgjort til spøkelsesby da alle ble jaget ut derifra av Røde Khmer.


Som intellektuell med høyere utdanning var Sivun Pen på dødslistene til Røde Khmer. Han måtte skifte identitet, og utallige ganger unnslapp han døden med bare en håndsbredd. Til slutt måtte han spørre seg om det var en mening med at han skulle overleve. Rundt han opplevde han det grusomste noen kan forestille seg. Skolen der faren underviste ble omgjort til tortursenter med 17 000 innsatte, bare 3 overlevde ! Etter flere år klarte Sivun Pen til slutt å rømme og kom seg på mirakuløst vis til en overfylt flyktningeleir i Thailand.

Dramatikken og spenninga fortsetter gjennom ulike oppdrag han får. På midten av 90 – tallet fikk Sivun Pen innvilget asyl i Norge. Han har blant annet jobbet i FN´s kommissariat for flyktninger. I dag er han bosatt med familien sin i Vennesla og er lærer. Det har blitt bok av denne historien, ”Overleve” utgitt på Cappelen forlag. Denne utrolige historien som er usminket grusom, men som har en underlig slutt vil han dele i Herøy Frikyrkje førskommende søndag.

Sted: Herøy Frikyrkje
Tid: Søndag kl.16.00