Om Brita Skogly Kraglund

Brita Skogly Kraglund er journalist i Vårt Land

På toppen av "Den blå diamant"

Av: Brita Skogly Kraglund
14/06-2009

Per Sævik har skapt store verdier. Det bryr han seg lite om for egen del.
- Jeg trenger ingen fallskjerm, for jeg er på vei oppover, sier rederen som trives svært godt når han kan forkynne Guds ord på bedehus og i kirker. (Av: Brita Skogly Kraglund, Vårt Land)


Per Sævik

- Mitt ideal er det frie, selvstendige lekfolk. Jeg liker aller best å forkynne nådens evangelium og påskemorgens oppstandelse. Gjennom uka bruker han mye tid på avislesning. Men livskilden, sier han, er den daglige bibellesningen.

Båt
Sæviks far kjøpte sin egen båt i 1950. I fjor omsatte Havila Shipping for over en milliard kroner. - På slutten av 1970-tallet mente jeg at olje var tingen for kystfolket. Fiskebåtene ble solgt og erstattet med en supplybåt i 1980. Da krisen kom noen år senere, overlevde vi fordi banken hadde tiltro til oss. Det handler om ærlighet i alle livets situasjoner. - Vi kunne vært konkurs. I stedet sysselsetter Havila-gruppen 1.000 arbeidere. Det er et betydelig ansvar, sier rederen. - Kjenner du alle? - Nei, ikke nå. Og det synes jeg er negativt. Jeg kan sitte på en flyplass og se medarbeidere med Havila-logo uten å dra kjensel på dem. Jeg ønsker helst å være på fornavn med mine ansatte, så jeg oppfordrer dem til å ta kontakt med meg. "Alle kjenner apen, apen kjenner ingen", siterer han.

Nøysomhet
Sævik vokste opp i en søskenflokk på ni - åtte gutter og ei jente. - Far var fisker. Jeg ser opp til mor som oppdro barneflokken mens far var på sjøen. Arven hjemmefra var en sterk holdning til nøkternhet og en kristen tro. Mor var i alle år aktiv i Sjømannsmisjonen, det som nå heter Sjømannskirken. 17 år gammel møtte jeg Jesus og overga meg der og da sammen med flere unge i bygda. De samme folkene er fortsatt mine venner. Sævik forteller om store og positive sosiale effekter av å vokse opp på Remøy. Der gikk han på søndagsskole og folkeskole før det bar til sjøs - som linefisker, 15 år gammel. Noen år senere tok han skipperskolen. - Skulle jeg velge om igjen, ville jeg valgt mer teori. Særlig språkkunnskapene mangler, sier bedriftslederen og legger til: - Heldigvis har sønnen min som nå sitter på toppen av rederiet, god kompetanse. Og vi har vært heldige med gode medarbeidere. Det er bedriftens største suksesskriterium. Den tidligere fiskeren sitter på toppen av nybygget ved sjøkanten i Fosnavåg. Arkitekten fikk frie hender da Havila hadde vokst seg ut av sitt gamle hovedkontor. - Det skulle være annerledes enn en kontorkoloss, og arkitekten valgte glass. Det minner om en blå diamant.

Bibelen
På Sæviks kontor ligger Bibelen. Og Israels flagg vaier blant de mange andre vimplene på bokhylla. - Ordet og Israel, jeg tilhører den flokken som har et sterkt engasjement for den saken. Jeg prøver å være en israelsvenn i hverdagen. - Hva driver deg? - Jeg tilhører en generasjon som ser på arbeid som en velsignelse. Og fortsatt er helsa god. I tillegg synes jeg det er artig å gå på jobb. De tre barna eier 90 prosent i Havila AS. - De sender meg vel hjem når de er lei meg, humrer far. Han er seg ansvaret for lokalsamfunnet bevisst. - Vår kommune skal være god for de som bor her. Som bedriftseiere skal vi være bidragsytere, sier han uten å fortelle mer om de mange virksomhetene han og bedriften har støttet.

Fred
For 40 år siden valgte Per Sævik å bli medlem i Herøy Frikirke. - Det var en prinsipiell tilnærmelse. Man skal være Herre i eget hus. Frikirken er selvstyrt. De radikale lekfolkene brøt ut og dannet kirkesamfunnet. Jeg likte å identifisere meg med dem, men jeg vet ikke om folk vil si at jeg hører til de radikale i dag, sier sunnmøringen lattermildt før han fortsetter: - Idealene er der, men det har vel med alder å gjøre. Jeg liker ikke at jeg er så tilpasningsdyktig i alle livets situasjoner. Min generasjon lar ting passere. Vi foretrekker fred i litt for stor grad. Denne våren har Sævik i forkant av landsmøtet i Kristelig Folkeparti skrevet under et opprop sammen med flere profilerte navn innenfor Kristen-Norge. Oppfordringen er at partiet inviterer til drøftelser om en bred ikke-sosialistisk regjering som også inkluderer Fremskrittspartiet. Den saken er tapt, og Sævik vil helst ikke snakke politikk denne vakre vårdagen på kontoret. I perioder av livet har poitikk vært hovedbeskjeftigelse, på Stortinget og som ordfører i Herøy.

Roser kona
Nøysomheten Sævik lærte i barndomshjemmet, har preget ham hele livet. Han og kona bor i et 70-talls husbankhus. De har ingen hytte å reise til heller. Men storfamilien gleder seg over en båt på deling. - Min grunnholdning er slik: Skulle virksomheten gå over ende, må vi kunne leve på minstepensjon. Bedriftslederen roser sin kone Liv. De har vært gift i mer enn 40 år. - Skal jeg være dønn ærlig, har jeg ikke vært den gode faren jeg burde vært. Det har vært arbeid, politikk og andre verv. Mye har falt på Liv. Nå har vi seks barnebarn - fem av dem i gåavstand her på Remøy. Det er verdt å minne seg selv på at jordisk lykke ikke henger sammen med antall bilder i avisen. Neste generasjon prioriterer heldigvis bedre, sier Sævik og legger til: - Det krever mye å være leder i dag.
- Hvordan rammer finanskrisen din bedrift? - Går den raskt over, kan det gå bra. Vi har hatt et bra første kvartal. Men den er en påminnelse om nedturene i livet. Det gjelder å ha føttene plantet på jorda, sier han, og følger gjesten ut. Nede i resepsjonen stanser han opp og viser fram den gamle Bibelen i glassmonteren. - Det er i krise man får bekreftelse på hva som er viktig; en stødig gudstro og et stabilt ekteskap, sier den suksessrike bedriftslederen.

Fakta: Per Rolf Sævik er 68 år, han er gift og har tre barn og seks barnebarn. Han bor på Remøya og er daglig leder i familieselskapet Havila.Per Sævik har startet tre supplyrederier og innledet supplyrederiklyngen i Herøy kommune. Sævik Supply ASA ble stiftet i 1981, og solgt til Trico Marine i 1997. Havila Supply ASA ble børsnotert i 1998. Fem år senere ble skipene solgt til Bourbon Groupe. I 2005 ble Havila Shipping ASA listet på Oslo Børs. Selskapet eier i dag 22 skip og omsatte i 2008 for over en milliard kroner.